Renoveer zelf eenvoudig jouw trap met de Trapbox. Alle benodigde materialen in een handige box.

Stappenplan en handleiding

Trapbox

Deze klus voer je gemakkelijk zelf uit en binnen één dag heb je een nieuwe, duurzame trap die weer jaren mee kan.

Bekijk stap voor stap de instructievideo's en download de handleiding voor als je aan de slag gaat.

Trapbox

Voordat je begint.

Voordat je gaat beginnen met de materialen in de Trapbox dienen eventuele onderstaande voorbereidingen aan je trap te worden uitgevoerd. Verwijder losse verfresten, tapijt, lijmresten en spijkers indien aanwezig.

  • een reeds geschilderde trap licht opschuren en een kale trap intensiever schuren
  • vul eventuele oneffenheden met houtplamuur
  • schuur de gevulde oneffenheden nogmaals lichtjes op
  • vul zichtbare naden en kieren met acrylaatkit. Géén siliconenkit toepassen!
  • maak de trap stofvrij

Omgeving afplakken

Stap 1

Plak alle onderdelen van de trap die niet behandeld worden af met het bijgeleverde afplaktape. Gebruik het afdekzeil om de open zijkanten en de onderzijde van de trap af te dekken om de vlokken op te vangen.

  • ca. 1 uur

aanbrengen eerste verflaag

Stap 2

Je gebruikt hiervoor de meegeleverde ‘Rofalin Acryl’ of ‘isolerende grondverf’. Welke verf is meegeleverd is afhankelijk van je kleurkeuze en heeft te maken met de dekking. 

Breng deze grondlaag aan met de dikke vachtroller, kwast en het verfbakje. Meng voor het aanbrengen eerst de verf goed door met het roerhoutje. Begin boven aan de trap en werk vervolgens helemaal tot aan beneden bij de trap. Reinig de kwast en vachtroller na gebruik met water. Je hebt deze weer nodig bij de volgende stap. Na ca. 2 uur is de verf droog voor stap 3. Controleer met je hand of de trap niet meer plakt en weer beloopbaar is.

  • ca. 1 uur

2e verflaag aanbrengen in combinatie met stap 4

Stap 3

Werk van boven naar beneden en behandel één trede tegelijk. Breng de tweede verflaag aan op de treden en onderdelen van de trap die gevlokt moeten worden. Hiervoor gebruik je dezelfde verf als bij stap 2. Deze verflaag moet lekker vet worden aangebracht.

  • ca. 2 uur

Vlokken aanbrengen

Stap 4

Strooi daarna met de hand de vlokken op de natte verf. Behandel eerst de zijkanten van de trap (indien van toepassing) en de opstaande kanten (stootborden) en vervolgens direct daarna de traptreden. Bij de zijkanten van de trap en de opstaande kanten (stootborden) dienen de vlokken als het ware er tegen aan gegooid te worden.

De vlokken moeten zodanig ruim worden aangebracht dat er geen verf meer zichtbaar is. Vervolgens haal je de losliggende vlokken op de onderliggende traptreden die nog behandeld moeten worden weg met de stoffer en stop deze vlokken terug in de vlokkendoos voor hergebruik. Behandel daarna de onderliggende treden zoals hierboven in stap 3 omschreven.

Gereedmaken voor afwerking

Stap 5

De droogtijd van de verf met vlokken bedraagt ca. 2 uur. Controleer met je hand of de trap droog is en de verf en vlokken niet meer plakken. Haal met de stoffer alle losliggende vlokken van de trap. (van boven naar beneden).

Daarna moeten scherpe puntjes van de vlokken worden afgevlakt met de vlokkenschraper. Schraap lichtjes (zonder er hard op te drukken) met de vlakke kant van de vlokkenschraper over de vlokken zodat het oppervlak gladder wordt en eventuele losliggende vlokken verwijderd worden.

Als de hele trap ontdaan is van losliggende vlokken en de vlokken zijn afgeschraapt moet de trap gestofzuigd worden zodat deze stofvrij is voor stap 6.

  • ca. 1 uur
Stap 6

Kale plekken?

Stap 6

Constateer je een kale plek en plakt de verf niet meer? Breng dan met de kwast opnieuw wat verf aan op de kale plek en vlokken.

Let er wel op dat je dit niet te vet aanbrengt om verdikkingen te voorkomen. Strooi daarna opnieuw de vlokken over de natte verf. De nieuwe aangebrachte vlokken met de hand als het ware platdrukken.

Aflakken van de trap (2x)

Stap 7

De laatste stap is het aanbrengen van de transparante (2 componenten) afwerklaag. Deze behandeling dien je tweemaal uit te voeren. Meng de twee componenten (A) en (B) bij elkaar en meng deze goed samen met het roerhoutje. Werk van boven naar beneden.

Gebruik het verfbakje met het (schone) inlegbakje en de dunnere vachtroller om de lak aan te brengen. Zorg dat alle gevlokte traponderdelen goed bedekt wordt en de lak goed wordt uitgesmeerd. Een te dikke laklaag kan witte uitslag veroorzaken.

In verband met de uitharding van de tweecomponentenlak moet het aanbrengen van de afwerklaag in één keer gebeuren, zonder pauze.

Let op! De lak heeft een verwerkingstijd van ca. 45 minuten. De lak heeft een droogtijd van ongeveer twee uur. Controleer dan of de trap droog is en niet meer plakt.

Herhaal daarna de behandeling met de afwerklaag. Deze tweede behandeling kun je ook de volgende dag uitvoeren indien je dat wilt.

Belangrijk! Dek het blik niet af met de deksel tijdens of na gebruik! Na het vermengen van 2-componenten kan de deksel weggeschoten worden door de gassen die zich ophopen in het blik.

  • ca. 1 uur

Nog vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice of stel je vraag in onze chatservice.